Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 15:22 - Най-странните рекорди в футбола
Автор: sportni Категория: Спорт   
Прочетен: 4616 Коментари: 0 Гласове:
1



► *Легендарният английски футболист Гари Линекер не е получил нито един картон в рамките на близо 20-годишната си кариера на активен състезател.

► *Пауло Араужо държи рекорда за играч, получил най-много картони в един мач. В рамките на една футболна среща бразилецът си е изпросил цели 5 официални предупреждения заради неправомерни действия. Разбира се, в основата на това историческо постижение стои разсеян рефер, който не е забелязал, че изгоненият от него играч е останал на терена, а още по-фантастичното е, че неусетно продължил да показва картоните си на един и същ футболист.

► *На 4 март 2001 г. беше регистрирано най-голямото поражение в историята на женския футбол, след като в мач от регионалната дивизия на Северен Мидланд отборът на Уиленхал Таун Лейдис се наложи с невижданото 57:0 над Бъртън Брауърс. С проста математическа формула може да се изчисли, че на всяка минута и половина Уиленхал Таун Лейдис е стигал до гол в противниковата врата. След 4 месеца обстойни научни изследвания този исторически резултат се потвърждава и влиза в Книгата на рекордите на Гинес.

► *Легендарният Франц Бекенбауер е единственият играч в историята на футбола, който е съумял да си отбележи автогол в своя мач-бенефис. 

► *През сезон 1979/80 турският Трабзонспор става най-негативният шампион в света за всички времена, след като в 30-те си шампионатни срещи успява да отбележи общо едва 25 точни попадения, което прави средно по 0.833 гола на мач.

► *Националният тим на Швейцария влезе в историята като първият отбор отпаднал от световното първенство по футбол без нито един допуснат гол. На Мондиал 2006 "кръстоносците" бяха елиминирани на осминафиналите от отбора на Украйна след изпълнение на дузпи.

► *Бившият датски страж Йорген Нилсен държи рекорда за трансфериран професионален футболист, неуспял да играе най-продължително време за новия си отбор. През 1997 г. датчанинът пристигна в Ливърпул от тима на Нок Хитън, като подписа договор за 5 сезона, но в продължение на 4 години и 11 месеца не успя да облече екипа на мърсисайдския отбор в официален мач и разочарован от престоя си на Острова се завърна в родината си. Нилсен не изигра нито един официален мач за "червените", но още по-куриозното е, че все пак фланелката му успя да счупи каръка и да вземе участие срещу Евертън в двубой от английската Висша лига. На 27 септември 1999 г. в 77-ата минута на мърсисайдското дерби тогавашният вратар на Ливърпул Сандер Вестервелд получи червен картон и се наложи защитникът Стив Стаунтън да играе на неговата позиция, тъй като "червените" нямаха право на повече смени. По ирония на съдбата ирландският бранител облече екипа на Нилсен и застана на вратата на Ливърпул.

► *Фернандо Редондо е най-скъпият трансфериран играч в историята на футбола, който заради контузия не е играл най-дълго време за новия си клуб. През 2000 г. аржентинският полузащитник пристигна в Милан от отбора на Реал Мадрид за 11 млн. паунда, но още в самото начало на дебютния си мач с екипа на "росонерите" получи тежка контузия и поради тази причина се наложи да отсъства от терените за близо две години и половина. В резултат на това Редондо предложи да върне получените по договора придобивки (2.74 млн. паунда, къща и кола), но ръководителите на италианския колос не приеха това предложение.

► *През 1986 г. Пенти Кекола, който е един от легендите на финландския футбол, отбелязва цели 5 автогола в един мач и поставя световен рекорд. След края на двубоя в знак на признателност Кекола получава златен компас от съотборниците си.

► *Наскоро на "Исмет Инюню", по време на срещата между Бешикташ и Ливърпул, бе счупен световният рекорд за най-голям шум, измерен на футболен стадион. Историческото постижение е дело на привържениците на "орлите", които прочистиха ушите с 132 децибела шум.
► *Бившият бразилски вратар и настоящ наставник по футбол Еуженио Машадо Соуто, известен още като Жуниньо, е бил назначаван цели 42 пъти за старши треньор. За последно 63-годишният специалист водеше тима на Витория, откъдето бе уволнен през юни заради серия от слаби резултати.

► *В квалификациите за Евро 2008 немският национален отбор по футбол постави исторически рекорд след победа с 13:0 като гост над Сан Марино. Така Бундестимът влезе в историята на европейския футбол като отбора, постигнал най-изразителната победа в квалификационната фаза на големия турнир на Стария континент.

► *Москва е единственият град в Европа, който за един сезон е изпратил цели 4 отбора в клубните турнири на Стария континент. През сезон 1996/97 в Купата на УЕФА се състезаваха четири московски тима – ЦСКА, Спартак, Динамо и Торпедо.

► *Буенос Айрес държи рекорда за столица, където в рамките на един сезон са се изиграли най-много елитни столични дербита. В историята на аржентинската Клаусура и Апертура е регистриран сезон, в който са се състезавали цели 14 столични тима.

► *Активната футболна кариера на Тони Адамс започна и приключи в Арсенал. Това, с което легендата на "топчиите" се отличава от многото такива футболисти е, че той никога не се е състезавал за друг клубен тим, което го прави рекордьор в това отношение.

► *Най-скоростният гол в историята на Шампионската лига принадлежи на френския нападател Давид Трезеге. През сезон 1997/98 Трезеге, който тогава носеше екипа на Монако, скъса мрежата на Манчестър Юнайтед с удар, движещ се със скорост 157.33 км в час.

► *В груповата фаза на провелият се във Франция Мондиал 1998 бяха регистрирани рекорден брой червени картони, което влезе в историята на турнира. В 48-те мача бяха показани цели 16 червени и 174 жълти картона.

► *Немският вратар Лютц Пфаненстиел смени цели 27 отбора по време на 20-годишната си активна състезателна кариера, но не това е рекордът, който му отрежда специално място в ценните футболни книжа. Засега Пфаненстиел е единственият футболист в историята, който е играл за тимове от всички континенти. Разбира се, стражът поради независещи от него фактори не е имал шанса да стъпи единствено на Антарктида.

► *Бившият френски нападател Жуст Фонтен (на снимката) е единствения играч в историята, който в активната си кариера на състезател е бил сполетян 4 пъти от нещастието да счупи крака си. През 1962 г. на едва 29-годишна възраст легендарният голмайстор на "петлите" принудително окачва бутонките, след като кошмарната контузия отново го застига.

► *Бившият аржентински голмайстор Мартин Палермо държи рекорда за играч, изпуснал най-много дузпи в един международен мач. През 1999 г. в среща от турнира Копа Америка легендарният нападател на Бока Хуниорс не успя да реализира нито един от трите 11-метрови наказателни удара, които изпълни срещу Колумбия.




Тагове:   футбол,   спорт,   рекорди,   странно,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sportni
Категория: Спорт
Прочетен: 36766
Постинги: 7
Коментари: 3
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930